ЕК предлага нова бюджетна линия за кризисния резерв в селското стопанство

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Кризисният резерв в Общата селскостопанска политика в сегашния си вид е напълно неоперативен. Ето защо Европейската комисия предлага бюджет за селско стопанство, който не е нещо повече от една бюджетна линия, която следва средствата, събрани от мерките за справяне с кризи и за управление на пазарите. Въпросът е колко ще бъде голям този бюджет и това е политическо решение, което ще се вземе. Ние предлагаме бюджет от поне 400 млн. евро и възможност за допълване на този бюджет, ако не достига. Решението ще бъде взето в процеса на решаване на бюджета. Това каза Рудолф Мьогеле, заместник-генерален директор в Дирекцията по земеделие и развитие на селските райони в ЕК, по време на заседание на европарламентарната комисия по земеделие в Брюксел. Целта на заседанието бе докладчиците по новата ОСП да представят на евродепутатите предложения за промени.

Хоризонталният регламент остава почти същият

Страните членки не направиха предложения относно таваните на плащанията, а те са изключително важна промяна, отбеляза Рудолф Мьогеле. „Предложението разпоредбите регулиращи Управляващия орган и разпоредбите регулиращи системата за съвети в земеделието да бъдат преместени от Регламента за стратегическите планове и да бъдат уредени в Хоризонталния регламент според Европейската комисия не е проблем, но е извън контекста, тъй като тези две разпоредби са добре уредени в регламента за стратегическите планове и няма смисъл да бъдат изваждани от там.“, коментира той.

Хоризонталният регламент представлява законодателство за управлението на ОСП чрез административните органи на ЕС и националните органи. Регламентът е доста сложен в техническо отношение, тъй като става дума за технически процедури. „Това е причината да вярваме, че този регламент не бива да бъде променян значително и нашите усилия са насочени по-скоро към адаптация на регламента към новата ОСП, както е заложена в предложенията на Европейската комисия и към регламента за стратегическите планове.“, обясни Рудолф Мьогеле и уточни, че не се предвиждат значителни изменения на регламента и в бъдеще.

Механизъм за проверка

Евродепутатите предложиха също страните членки да съставят докладите за изпълнение на стратегическите планове на 2 години вместо на 1 година, както е сега. Според ЕК обаче това предложение е повод за притеснение, тъй като отчитането е свързано с процеса на постигане на повече сигурност при изпълнението на бюджета. Идеята противоречи на финансовия регламент, който определя точно как трябва да се осъществи отчитането на изпълнението на бюджета. „Отчитането трябва да става всяка година.“, категоричен бе Рудолф Мьогеле и призова преразглеждане на това предложение.

Крайният срок за предлагане на промени е 3 декември в 15 ч. брюкселско време

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама