ЕК: Положителната ценова тенденция на пазара на мляко продължава

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Котировките в Европейския съюз за стандартни млечни продукти продължават да показват възходяща тенденция.

Миналогодишните нива на цените вече са надминати във всички категории, особено за масло, обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, сирене и суроватка на прах. Това става ясно от последните данни от Обсерваторията на пазара на мляко на Европейската комисия. Рязкото покачване на цените, наблюдавано от август 2021 г., се дължи основно от пазарните наблюдатели на стагнацията на доставките на мляко и продължаващото добро търсене на международните пазари.

Повишаване на средните цени на всички млечни продукти

До средата на декември 2021 г. цените на маслото се повишиха до средната стойност за ЕС от 547 евро/100 кг, надхвърляйки с 61% цените от предходната година. Обезмасленото мляко на прах беше на цена от 322 евро / 100 кг, което е увеличение от 47 процента спрямо година по-рано. Пълномасленото мляко на прах също показва силна възходяща тенденция от август 2021 г. В средата на декември беше достигната средна стойност от € 400/100 кг, което съответства на увеличение от 45% спрямо предходната година. За разлика от други млечни продукти, цената на сирене чедър показа малка промяна през тази година. При 332 евро / 100 кг показва увеличение от 7%. спрямо декември 2020 г.

По-ниско предлагане на сурово мляко

Ограниченото предлагане на сурово мляко в страните производителки също допринесе за положителното развитие на цените. Според Европейската комисия предлагането на сурово мляко в ЕС е останало на нивото от предходната година от януари до септември 2021 г. През септември в сравнение с 2020 г. има спад от 0,6%, като по-специално фермерите от Германия, Франция и Холандия доставят по-малко мляко. От юни до октомври 2021 г. производството на мляко в Нова Зеландия е 3,4%. по-ниско спрямо съответния период на предходната година, докато Австралия регистрира спад от 2,9%. (от юли до октомври). Само САЩ успяха да обработят 1,6 процента. повече сурово мляко през първите десет месеца на тази година, отколкото през същия период на 2020 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements