Дори когато Европейският парламент и неправителствени организации са обявили 2014 г. като “година срещу хранителните отпадъци” и когато чувствителността на гражданите към темата се увеличава, Европейската комисия се бави с публикуване на документа “Изграждане на устойчива европейска хранителна система”, пише euractiv.com. Първоначалното съобщение на Комисията е, че ще го публикува в края на 2013 г. или в началото на 2014 г. след успешни обществени консултации.
Поне 30% от произведената храна или 1,6 млрд. тона храна всяка година се губят и се налага промяна на отношението към храната. Според учени това е единственият начин за изхранване на 8 млрд. души през 2030 г. в условия на нарастваща хранителна несигурност. Европейската комисия изчислява, че всяко евро, инвестирано в борба срещу хранителните отпадъци, спестява 250 кг изхвърлена храна или 500 евро.