Едва 14% от проектите на младите фермери ще получат субсидия

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Общо 409 са одобрените проекти по мярка 112, по-известна като “Млад фермер”, показват данни на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), цитирани от segabg.com. Този дял представлява едва 14% от всичките 2 800 подадени проекти предложения по тази мярка. Субсидиите за „младите“ възлизат на 10 млн. евро.

Предимство са имали проектите, които са изцяло в сектор животновъдство, стопанствата за биопроизводство или в процес на преход към биопроизводство. Бонус са получили и млади фермери, кандидатствали или планиращи да кандидатстват по мярката за агроекология, както и тези, получили образование или обучение в селскосто стопанство. Допълнително точки е имало за проекти от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник. Разград, Силистра, Смолян и София. Субсидията за фермер е до 25 хил. евро. От мярката могат да се възползват фермери до 40-годишна възраст.

Първоначално земеделското министерство не планираше да финансира нови проекти на млади фермери заради липсата на средства. Това обаче предизвика протести и ведомството заяви, че ще отдели пари от бюджета си за мярката.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама