Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“. С готвене започва да се занимава преди 11 години, заедно с брат си Александър, който също има увлечение към кулинарното изкуство. В момента Александър е управител на „Темперо“. Мартин навлиза във вкусния свят още като ученик в тогавашната Софийската професионална гимназия по туризъм и хотелиерство. Част от образованието му са стажове в кухните на различни хотели. Шеф Петров е бил в младежкия национален отбор по готвене, с който участва в международни състезания. Професионалният път на Мартин и Александър Петрови като готвачи започва с назначаването им при един от главните готвачи, при който са стажували още година преди да завършат училище. Впоследствие кулинарните пътища водят Мартин през позицията главен готвач в хотели и ресторанти, заедно с брат си имат опит и от собствен ресторант. Концепцията на ресторанта, в който към момента Мартин Петров е главен готвач, е да предлага вкусна домашно приготвена храна. Полуфабрикати и готови сосове не се ползват, напротив сосове се варят дори по 30 часа.
Салата с печен патладжан, чери домати и прясно сирене (за 1 порция)
Необходими продукти:
200 г печен патладжан
65 г чери домата (или 5-6 доматчета)
80г прясно краве сирене
70 г печени пиперки
няколко маслини
30 г крема сирене, овкусено с магданоз и мента
35 г бавно готвен телешки три-тип
10 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязваме чери доматите на четвъртинки, добавяме към тях сиренето, нарязаните червени пиперки и овкусяваме със сол и зехтин.
Обелваме и овкусяваме патладжана. Добре е да го мариноваме със сол, балсамов оцет, зехтин, чесън и билки, за да се овкуси хубаво.
Сервираме като на дъното на чинията поставяме крема сиренето, върху него слагаме патладжана. Цепваме го по дължина и в цепнатината добавяме доматите, сиренето и пипера. Добавяме и маслините. Когато сме готови, прибавяме и няколко тънки резена от телешкия три-тип като с декоративна цел го навиваме на рулце.
Телешки мозък с канапе от лимец и зеленчуци
Необходими продукти:
120 г варен телешки мозък
80 г сварен лимец
15 г тиквичка
15 г лук
10 г целина
30 г животинска сметана
20 г сос Жу
2 г прясна мащерка
3 сварени кестена
1 г чесън
зехтин
Начин на приготвяне:
В нагорещен тиган слагаме малко зехтин и сол, когато мазнината се загрее, добавяме първо целината и моркова, след няколко минути към тях слагаме и лука, тиквичката и чесъна. Когато зеленчуците поомекнат, добавяме сварения лимец, малко вода и сметаната. Оставяме да покъкри, докато течността се поизпари.
В отделен тиган, на дъното на който отново сме сложили зехтин, добавяме малко вода и бульона. Слагаме в тигана сварения мозък да се овкуси като поръсваме листенцата от няколко стръка прясна мащерка.
Сервираме като слагаме в ринг няколко лъжици от сместа от зеленчуци и лимец. Върху нея поставяме мозъка като го заливаме с част от соса. За повече свежест накрая настъргваме малко лимонена кора.
Анета Стефанова