Две вкусни зимни предложения

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“. С готвене започва да се занимава преди 11 години, заедно с брат си Александър, който също има увлечение към кулинарното изкуство. В момента Александър е управител на „Темперо“. Мартин навлиза във вкусния свят още като ученик в тогавашната Софийската професионална гимназия по туризъм и хотелиерство. Част от образованието  му са стажове в кухните на различни хотели. Шеф Петров е бил в младежкия национален отбор по готвене, с който участва в международни състезания. Професионалният път на Мартин и Александър Петрови като готвачи започва с назначаването им при един от главните готвачи, при който са стажували още година преди да завършат училище. Впоследствие кулинарните пътища водят Мартин през позицията главен готвач в хотели и ресторанти, заедно с брат си имат опит и от собствен ресторант. Концепцията на ресторанта, в който към момента Мартин Петров е главен готвач, е да предлага вкусна домашно приготвена храна. Полуфабрикати и готови сосове не се ползват, напротив сосове се варят дори по 30 часа.

Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“
Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“

Салата с печен патладжан, чери домати и прясно сирене (за 1 порция)

Необходими продукти:

200 г печен патладжан

65 г чери домата (или 5-6 доматчета)

80г прясно краве сирене

70 г печени пиперки

няколко маслини

30 г крема сирене, овкусено с магданоз и мента

35 г бавно готвен телешки три-тип

10 мл зехтин

зеленчуци салата готвене
Част от нужните продукти за салатата

Начин на приготвяне:

Нарязваме чери доматите на четвъртинки, добавяме към тях сиренето, нарязаните червени пиперки и овкусяваме със сол и зехтин.

Обелваме и овкусяваме патладжана. Добре е да го мариноваме със сол, балсамов оцет, зехтин, чесън и билки, за да се овкуси хубаво.

Сервираме като на дъното на чинията поставяме крема сиренето, върху него слагаме патладжана. Цепваме го по дължина и в цепнатината добавяме доматите, сиренето и пипера. Добавяме и маслините. Когато сме готови, прибавяме и няколко тънки резена от телешкия три-тип като с декоративна цел го навиваме на рулце.

 

готвене ястие храна

Телешки мозък с канапе от лимец и зеленчуци

Необходими продукти:

120 г варен телешки мозък

80 г сварен лимец

15 г морковястие храна гурме

15 г тиквичка

15 г лук

10 г целина

30 г животинска сметана

20 г сос Жу

2 г  прясна мащерка

3 сварени кестена

1 г чесън

зехтин

 

Начин на приготвяне:

В нагорещен тиган слагаме малко зехтин и сол, когато мазнината се загрее, добавяме първо целината и моркова, след няколко минути към тях слагаме и лука, тиквичката и чесъна. Когато зеленчуците поомекнат, добавяме сварения лимец, малко вода и сметаната. Оставяме да покъкри, докато течността се поизпари.

В отделен тиган, на дъното на който отново сме сложили зехтин, добавяме малко вода и бульона. Слагаме в тигана сварения мозък да се овкуси като поръсваме листенцата от няколко стръка прясна мащерка.

Сервираме като слагаме в ринг няколко лъжици от сместа от зеленчуци и лимец. Върху нея поставяме мозъка като го заливаме с част от соса. За повече свежест накрая настъргваме малко лимонена кора.

 

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА