Вижте колко ще струва разсадът за градината тази година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Производителите се борят с високи разходи, но се стремят да няма рязък скок на продукцията

В повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара.

В опит за запазят клиентите си и да реализират цялата продукция, част от производителите обаче планират да задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. „Не смеем да вдигаме цените, тъй като така натоварваме и без това притиснатите стопани“, коментира собственикът на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев пред БТА.

Някои стопани предпочитат сами да подготвят разсада като заделят семена от продукцията си. “Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, разказа Елка Лунгова от русенското село Ряхово.

На пазара на едро очакванията са за минимално увеличение в опит да се задържат клиентите, коментираха производители от Бургаско. Ако има скок при цената на посадъчния материал за основните зеленчуци (домат, краставица, пипер, тиквички, патладжан) по пазарите, то той ще бъде минимален – около две стотинки, прогнозира производителят на разсад от село Тополица Бисер Лазаров.

През тази година цените по пазарите ще са по-високи, каза и Анелия Филипова, производител на разсад от Айтос. Според нея корен пипер през тази година може да стигне и 10 стотинки при цена между 6-8 стотинки през миналата година. Скок се очаква и при краставиците, и при доматите. “Коренчето домат може да се търгува и по 50-60 стотинки. Тук говорим за най-разпространените сортове – “Биволско сърце”, “Рила”, “Идеал” и други“, каза Филипова.

Заради повишената цена на водата в Бургаско, поскъпналите торфени смеси и консумативи, със сигурност ще и има по-високи цени на разсада, прогнозира и Емил Хаджиев, който също е собственик на оранжерии в село Тополица. Според него, връзката пипер с 20 коренчета например може да стигне до три лева по пазарите.

Във Варненско също очакват по-висока цена, сочи проучване. Стойността на връзката или корена ще зависи основно от закупеното количество.

според Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище разсадът е стока, която трябва да се пласира бързо и това е причината на този етап нейната цена да не бъде увеличавана. През миналата година разсадите от домати и краставици в региона са започнали на цена от един лев, но през май, когато е реалното търсене, те са достигнали до 50 стотинки на корен. Връзка с пипер и патладжан от неговото стопанство се е продавала в началото на сезона за  2.50 лева, но след появата на конкуренцията цената е паднала наполовина.

По-скъпи с около 20 стотинки се очаква да бъдат разсадите в Ловеч, причината е в по-високите цени на твърдото гориво, семената и торовете, коментира Илиян Христов, собственик на оранжерия. По думите му отглеждането на разсади започва от януари и до май ги разпродават като в неговата оранжерия има за домати, краставици, тиквички.

Продажбата започва след 20 март. Предполагаемата цена за корен домати се очаква да бъде 1.20 лева на българските сортове и 1.50 лева за холандските. Краставиците ще са лев или 1.20 лева. По думите му разходите много са се увеличили и той се старае да компенсира с количество.

В Пернишко, където традиционно много от хората отглеждат разсад в домашни условия, цената му няма да бъде повишена. Това прогнозира Симеон Рангелов – производител със собствена оранжерия в Радомир. Според него към момента се забелязва поскъпване при семената – с между 20 и 30%.

Рангелов смята да задържи цените на разсадите си на миналогодишните им стойности, когато кофичка домати е струвала един лев, кофичка краставици – 80 стотинки, а корен пипер – 20 стотинки.

В Плевенско също планират да задържат цената на разсадите. За един лев в кофичка (80 стотинки без кофичка) ще се предлага корен ранен домат, прогнозира Нанко Лазаров от село Горни Дъбник. Той поясни, че такава е била цената и миналата година. Допуска, че може да се наложат промени, но като цяло смята да се съобрази с цените и на другите производители.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама