Българската агенция по безопасност на храните започна засилени тематични проверки във връзка с Великден, съобщават от агенцията. Инспекторите от отделите “Контрол на храните” при съответните ОДБХ проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, намиращи се на територията на съответната област. Инспекциите ще продължат до 13.04.2015 г. включително.
Особено внимание ще се обръща на производството и търговията на храни, които традиционно се предлагат за празника – козунаци, агнешко месо, яйца, включително и боядисани яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци, най-вече на зелените салати.
В производствените обекти инспекторите на БАБХ ще следят за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, спазване на процедурите по НАССР, наличие на Технологична документация за произвежданите храни и съответствието й с нормативните изисквания, правилното етикетиране на храните и придружаващите документи.
Правилното съхранение на храните, спазването на сроковете на съхранение, правилното етикетиране, наличие на документи за произход и безопасност на храните, спазване на Системата за управление безопасността на храните са акцент в проверките на търговската мрежа и заведенията за обществено хранене. При проверките на заведения за обществено хранене, които се намират на територията на обекти за отдих, предлагащи услугата “ол инклузив”, ще се проверява съответствието им с нормативните изисквания.
От БАБХ предвиждат след великденските проверки да започнат масирани инспекции за правилното прилагане на Регламент 1169/2011 г. Инспекторите ще проверяват правилното етикетиране на продуктите в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия на едро с храни.