До 15 май изплащат 300 млн. лв. по “украинската помощ”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Служебното правителство осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските производители. Средствата в размер на близо 300 млн. лв. ще бъдат изплатени до 15 май. Това стана ясно след срещата на премиера Димитър Главчев с представители на бранша.

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов. „Каквото зависи от Министерския съвет ще бъде свършено, за да се спази срокът“, категоричен беше министър-председателят Главчев.

До днешната среща се стигна, след като стана ясно, че ангажиментите, поети от предходното правителство към земеделските стопани, не са обезпечени финансово.

„След като е обещано на земеделските производители да бъде предоставена тази помощ, въпреки че не е заложена в бюджета, трябва да бъде предоставена и Министерството на финансите полага всички усилия, за да осигури необходимия ресурс“, заяви вицепремиерът Людмила Петкова. Тя поясни, че по-голямата част от разхода ще бъде направен за сметка на преструктуриране по план-сметката на ДФ „Земеделие“. Остатъкът ще бъде осигурен чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет. Вицепремиерът Петкова специално подчерта, че това категорично няма да доведе до увеличаване на дефицита.

52 000 заявления са подадени по мярката

Сумата от близо 300 млн. лв. се формира на базата на подадените 52 000 заявления към ДФ „Земеделие“, заяви още министър Тахов. Той отбеляза, че към момента за втори транш не може да се говори, защото все още няма правно основание за неговото прилагане, а именно – решение на Европейската комисия, с което да се удължи временната мярка за второто полугодие.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама