Цената на истинското сирене не пада под 12-13 лв., като тук се включват стойността на 7 л мляко, от които се прави килограм сирене, плюс производствените разходи плюс надценка и бонуси. Цената на истинския кашкавал отива към 18 лв. Това каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите пред Нова ТВ.
Цената обаче не е единственият индикатор за качеството на сиренето, посочи браншовикът. Други фактори са консистенцията и твърдостта на сиренето. В сирената с мека консистенция са вложени добавки, за които контролните органи проверяват.
От Асоциацията на млекопреработвателите са предложили да се направи изследване за произхода на суровините, тъй като в Постановление 70 на Министерски съвет е казано, че българските млечни продукти трябва да бъдат направени от 100% българско мляко. „Именно това ще бъде гаранцията за потребителя, че продуктите са направени от 100% българско мляко“, посочи Димитър Зоров.
По неофициални данни количеството сухо мляко, внесено в страната през първите 4 месеца на 2020 г. възлиза на 2 400 т, което е повече в сравнение с предходни години. “Това обаче не може да бъде индикатор, който да покаже, че това количество сухо мляко е вложено изцяло в млечни продукти. Възможно е да се дължи на страховете в пандемията от коронавируса за това, че коридорите на доставки ще бъдат затворени и поради това да са натрупани повече количества на склад. Сухото мляко се употребява в сладкарската индустрия. Не можем да кажем дали то е директно внесено в млечните продукти, но затова предложихме да се направят изследвания и Българска агенция по храните да изработи метод, с който да се установи наличието на сухо мляко в млечните продукти”, обясни Димитър Зоров.