До седмица резултатите от проверката ще бъдат готови
Българската агенция по безопасност на храните отново проверява за качеството на сиренето и кашкавала в цялата търговска мрежа. Служители на агенцията взеха проби в няколко обекта в столицата. В проверката участваха представители на Комисията за защита на потребителите, „Активни потребители“ и двете асоциации на млекопреработвателите в България, предаде БГНЕС.
„Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги наричат палма. Дали отговарят на физико-химичните показатели и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти, особено за сиренето и кашкавала изискването е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време“, обясни д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция „Контрол по храните“ към Българската агенция по безопасност на храните.
Глоби за производителя
От началото на годината до края на февруари, са направени 32 проби и са наложени 4-5 глоби за несъответствие на пробите. По стария закон глобите варират между 2000 и 4000 лв., а при повторно нарушение скачат и те се налагат на производителите, а не на търговската верига.
Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България припомни, че от три години съвместно с БАБХ взимат проби на случаен принцип от магазинната мрежа. „Има нарушения във физико-химията. Най-често има нарушения и в етикетирането“, обяви Апостолова и добави, че от агенцията не дават детайлни данни, а само информират в колко от взетите проби има отклонения. Въпреки това нарушенията като цяло намаляват, защото все повече фирми спазват наредбата и изискванията.
„За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода“, обяви тя и добави, че въпреки това млечните продукти като цяло са произведени от сурово мляко. Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса.
12 000 т палмово масло внос
„С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха, говоря за европейските. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации“, коментира тя.
„Сирене за 6 лв. и кашкавал за 9-10 лв. не може да ядем. В тези, които са под тази цена има основно вода и различни добавки“, подчерта д-р Сергей Сергей Иванов от “Активни потребители“. По думите му у нас се внасят огромни количества палмово масло, като само за миналата година са внесени 12 000 т. „Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други продукти“, добави още той.