БАБХ проверява сиренето за палма и вредни микроорганизми

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

До седмица резултатите от проверката ще бъдат готови

Българската агенция по безопасност на храните отново проверява за качеството на сиренето и кашкавала в цялата търговска мрежа. Служители на агенцията взеха проби в няколко обекта в столицата. В проверката участваха представители на Комисията за защита на потребителите, „Активни потребители“ и двете асоциации на млекопреработвателите в България, предаде БГНЕС.

„Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги наричат палма. Дали отговарят на физико-химичните показатели и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти, особено за сиренето и кашкавала изискването е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време“, обясни д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция „Контрол по храните“ към Българската агенция по безопасност на храните.

Активни потребители, грах, Agrozona.bgГлоби за производителя

От началото на годината до края на февруари, са направени 32 проби и са наложени 4-5 глоби за несъответствие на пробите. По стария закон глобите варират между 2000 и 4000 лв., а при повторно нарушение скачат и те се налагат на производителите, а не на търговската верига.

Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България припомни, че от три години съвместно с БАБХ взимат проби на случаен принцип от магазинната мрежа. „Има нарушения във физико-химията. Най-често има нарушения и в етикетирането“, обяви Апостолова и добави, че от агенцията не дават детайлни данни, а само информират в колко от взетите проби има отклонения. Въпреки това нарушенията като цяло намаляват, защото все повече фирми спазват наредбата и изискванията.

„За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода“, обяви тя и добави, че въпреки това млечните продукти като цяло са произведени от сурово мляко. Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса.

12 000 т палмово масло внос

„С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха, говоря за европейските. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации“, коментира тя.

„Сирене за 6 лв. и кашкавал за 9-10 лв. не може да ядем. В тези, които са под тази цена има основно вода и различни добавки“, подчерта д-р Сергей Сергей Иванов от “Активни потребители“. По думите му у нас се внасят огромни количества палмово масло, като само за миналата година са внесени 12 000 т. „Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други продукти“, добави още той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА