Депутатите приеха ЗИД на Закона за подпомагане на земеделските производители

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

С неговото приемане става възможно приключването на твърде закъснялата кампания за подаване на заявления за директни плащания

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители беше приет днес на второ четене в пленарна зала и влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник, съобщи председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева.
С неговото приемане става възможно приключването на твърде закъснялата кампания за подаване на заявления за директни плащания.
Приетият закон отразява промените в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, които са одобрени от Европейската комисия и на практика променят част от условията за допустимост на земеделските производители.
С промените се осигурява възможността да продължат да се прилагат съответните помощи в подкрепа на земеделските стопани, вкл. отстъпката в акциза на горивата за земеделски нужди.
В ЗПЗП са залегнали промени за директните плащания, за да бъде проведена кампанията за директна подкрепа.

Синхронизират се разпоредбите, свързани с интервенцията “Основно подпомагане на доходите за устойчивост”.

Предлага се промяна на дефиницията за активен земеделски стопанин.  Предвижда се кандидатите да доказват, че доходите им от селскостопанска дейност съставляват най-малко 10 процента от общия доход на стопанството, за да отговарят на условията за активен земеделски стопанин, вместо, както е сега – най-малко една трета. Променя се и изискването да доказват, че годишният размер на директните плащания е минимум 5 процента от общите приходи от неселскостопански дейности през най-близката данъчна година, за което са налични такива доказателства, и се предлага този минимум да е 2 процента.
Прецизира се разпоредбата относно годината, за която се приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за разходите за заплати и осигуровки за заетите с икономическа дейност “Селско, горско и рибно стопанство” лица.
Прецизират се легалните дефиниции на понятията “биологично земеделие”, “кандидати за подпомагане”, “ангажименти” и “валидно заявление за подпомагане”.
С гласуваните днес промени, до края на 2025 г. се удължава възможността за подаване на заявления за подпомагане по интервенциите до ДФЗ без електронен подпис.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама