Балканите сядат на една маса от 30 до 31 май 2015 г. в лятната градина на Гранд Хотел София.
Над 600 вина от 150 винарски изби с преобладаващо участие от Балканския полуостров ще участват на IV Балкански международен винен фестивал. За първа година форумът ще си сътрудничи с „Балкания – Балканска асоциация за алтернативен туризъм“. Заформяйки ено-гастро изложение, освен хубавите емоции, които ще създадат на присъстващите, организаторите се стремят да положат основи за обособяването на ено-кулинарния туризъм като специфичен сектор в туристическата оферта на Балканите. Идеята на събитието е да допринесе за валоризацията и популяризацията на местното кулинарно богатство и традициите, да възпита и създаде култура при своите храни и напитки. Освен изобилие от възможни дегустации на най-добрите вина от България, Турция, Гърция, потребителят ще има възможността да ги сравни с вина и от Новия свят. Ще участват също винарски изби от Холандия, Белгия, Индия, Мексико и САЩ.
Изложението BALKAN FLAVORS с участието на Ути Бъчваров ще възроди автентичното готвене в огромен съд. „Най-големият тиган като от едно време“ е дело на самия Ути, копие на казана от манастира в Света гора във винтидж стил, в който популярният шоумен готви за до 2 – 3 хиляди души.
Други съпътстващи програми по време на форума са четири майсторски класа и лекции за винен туризъм, дизайн на етикети и други. Константинос Лазаракис – единственият Master Wine на Балканите лично ще води един от майсторските класове „Стани винен съдия“.
Инициативата е подкрепена от Изпълнителна агенция по лозата и виното като самият изпълнителен директор на агенцията – Красимир Коев, не скри надеждите си за разширяване на форума в още по-глобален мащаб.
Сред наградите на изложителите е и най-ценният Гранд трофей (на снимката) с автор покойният Кольо Карамфилов.
Николай Рахнев