Бракониерството е сред основните проблеми на ловно-рибарското сдружение в Добрич

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Един от проблемите на ловно-рибарското сдружение в Добрич е бракониерството, стана ясно днес по време на представянето на първата книга, посветена на 115-та годишнина от Сдружение “Ловно-рибарско дружество Добрич”. Бракониерството означава нарушаване на правилата, на законите, обобщи ръководителят на сдружението Петър Петров пред радио “Добруджа” и допълни: „Докато има закони, ще има и бракониери, но нашата задача е да сведем нерегламентираният лов до минимум”.

По-лошото, според него е, че съществува ненаказуемост на нарушителите, тъй като съдебната система не гледа дали има вина, а дали приложеното наказание е правилно. Затова и актовете падат в съда. „Ще ни се с тази книга да променим общественото мнение, че ловците не само отстрелват, те се грижат за дивеча, каза председателят на Сдружение “ЛРД –Добрич” Илия Михайлов. Близо 5 000 лв. са вложени за зарибяване на язовира в Минково и за неговата охрана, но само преди две седмици Илия Михайлов е бил поканен от ръководството на община Добричка да подпише прекратяване на 10 –годишен договор, сключен през 2006 г., тъй като язовирът е отдаден на концесия. Сега от сдружението се надяват концесионерът Илия Атанасов да прояви разбиране и да позволи на сдружението да продължи обучението на млади рибари по програмата „Детето риболовец може без дрога”.

За първи път ловно-рибарското движение в Добрич има своята написана история, каза при представяне на книгата „115 години Сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич” Илия Михаилов. Нейни съставители са Илия Михайлов, Петър Петров, Михо Йорданов и Николай Мирчев. Книгата съдържа 190 страници, 30 от които са снимков материал, а 70 са посветени на всяко едно от 35-те ловни дружинки. В 16 глави авторите разказват за дейността на сдружението от 1897 год. до наши дни, за материалната база, за съборите, за трофейното дело и международната дейност, за отличниците, както и за ловно-стопанските райони, за които се грижат ловците. Редакторът Николай Мирчев се е поровил в архивите, за да извади на бял свят интересни факти и истории. Не са пренебрегнати и жените-ловци. Една от тях е Момка Манова от ловната дружинка в Карапелит. Тя е съучредител на Български ловен женски клуб “Бендида” и за нея ловът е хоби, а не препитание. Бяло петно в историята на сдружението е румънският период, тъй като румънците са взели навремето цялата документация, но е възможно тя също да бъде обработена и да се вмести в цялостната история на ловното движение. Най-вероятно ще се наложи книгата да бъде преиздадена, тъй като ловците са 1 200, а тиражът е 1 500, казват съставителите. Цената е символична- 5 лв., а книгата може да бъде намерена в ЛРД.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements