България може да бъде конкурентна в Европа с производството на бяло саламурено сирене, Европа преоткри този продукт като основна храна, това каза Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциация на млекопреработвателите в България по време на конференцията на конференцията „BG продукти на масата“. Конференцията е организирана от сп. Агрозона, АЗПБ и Интер Експо център по случай 50-тия брой на списание Агрозона.
Млекопроизводството у нас трябва да е професионално, каза Присадашки. По думите му времето на домашното отглеждане на животни в България е безвъзвратно отминало и не трябва да се подпомага такъв тип производство.
45% от млякото у нас е в сивата икономика, каза браншовикът. Той обърна внимание, че България е една от страните с най-висока ставка на ДДС за храни в Европейския съюз. Той даде пример с Румъния, където сега данъкът е 9% за храни и в следствие редуцирания ДДС сивата икономика и нелоялната конкуренция драстично са намалели. Трябва да воюваме това да се случи и в България, каза Присадашки.
Присадашки каза, че към днешна дата на европейско и на национално ниво няма механизъм, който да балансира спада на цените на суровините и готовите млечни продукти в следствие на руското ембарго и отпадане на квотите. Специалистът обърна внимание, че само в три страни в ЕС – Кипър, Гърция и Малта, са запазили цените на млякото си след тези две значими събития за сектора. „Ние като бранш твърдо не защитаваме политиката на ЕС за санкции към Русия“, отбеляза Симеон Присадашки.
Анета Стефанова