Без преходни запаси от ечемик започва 2017 г.

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Общото предлагане на ечемик в страната през пазарната 2016/17 година ще намалее с 3% на годишна база, до около 742 хил. тона. Поради ранното изчерпване на наличностите в страната през предходната година, маркетинговата 2016/17 стартира без преходни запаси от ечемик, при 53 хил. тона година по-рано.

В същото време производството на културата бележи ръст с 4% през 2016 г. в сравнение с предходната година и достига 727 хил. тона ечемик, в т. ч. 718 хил. тона зимен и 9 хил. тона пролетен ечемик. Това е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности Намалението на реколтираните площи с около 6% до 1 650 хил. дка е изцяло компенсирано от нарастване на средния добив с близо 11%, до 440 кг/дка, в резултат от благоприятните метеорологични условия. Това сочат прогнозните данни на отдел „Агростатистика“ на Министерство на земеделието и храните.

Традиционно, вносът на ечемик в страната е минимален, като през настоящата пазарна година се очаква той да остане близък до нивото от предходната година, възлизайки на около 15 хил. тона. По предварителни данни на НСИ, през периода юли – септември 2016 г. са внесени 6,5 хил. тона.

Общото потребление на ечемик през маркетинговата 2016/17 година се прогнозира на ниво от 728 хил. тона – с 5% по-малко спрямо предходната година, при относително запазване на вътрешното потребление и намаление на износа, поради леко свитото предлагане.

Употребата на ечемик за семена през маркетинговата 2016/17 се оценява на около 35 хил. тона, с 3 хил. тона по-малко спрямо предходната година, тъй като наличните оперативни данни сочат намаление на засетите площи с ечемик за реколта `2017. На база данните на НСИ за промишленото производство на малц, потреблението на ечемик за пивоварната промишленост през настоящия сезон се очаква да възлезе на около 58 хил. тона.

За изхранване на животните през маркетинговата 2016/17 година са необходими около 235 хил. тона ечемик. Тази оценка на МЗХ е прогнозна и не отчита евентуална промяна на броя на животните през годината.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама