БАН: Намалява производството на традиционни продукти у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Производството на традиционни продукти у нас намалява в периода 2007-2013 г. От българските градини са излезли средно само 7% от годишната консумация ябълки на човек и 22% от тази на домати. Родно производство е и 33% от месото, сочат данните, публикувани в годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН “Аграрния сектор като фактор за икономическото развитие на България”. Родно производство за този времеви отрязък е било 44% от млякото, консумирано средно на година от глава от населението. Дори зърнените култури, на които България е традиционен износител, са само 78% от консумацията на човек  на година като останалото количество е внос – на хлебопекарни смеси и тестени изделия.

Докладът отчита, че от 2008 г. намалява добавената стойност в селското стопанство. Брутната добавена стойност, изразена в съпоставими цени, през 2015 г. е с една четвърт по-ниска от периода 1998-2006 г. За пръв път от съществуването на тази статистика дялът на земеделието в общата брутна добавена стойност спада под 5%.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА