Производството на традиционни продукти у нас намалява в периода 2007-2013 г. От българските градини са излезли средно само 7% от годишната консумация ябълки на човек и 22% от тази на домати. Родно производство е и 33% от месото, сочат данните, публикувани в годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН “Аграрния сектор като фактор за икономическото развитие на България”. Родно производство за този времеви отрязък е било 44% от млякото, консумирано средно на година от глава от населението. Дори зърнените култури, на които България е традиционен износител, са само 78% от консумацията на човек на година като останалото количество е внос – на хлебопекарни смеси и тестени изделия.
Докладът отчита, че от 2008 г. намалява добавената стойност в селското стопанство. Брутната добавена стойност, изразена в съпоставими цени, през 2015 г. е с една четвърт по-ниска от периода 1998-2006 г. За пръв път от съществуването на тази статистика дялът на земеделието в общата брутна добавена стойност спада под 5%.