Българското месо стига само за прясна консумация, няма за преработване

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Липсва сурово българско месо за преработвателната промишленост. То стига единствено за прясна консумация, но не и за производството на колбаси. Недостигът е фрапиращ и се дължи на малкото отглеждани у нас животни – това е констатирала в Монтана изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Светла Чамова, цитирана от mont-press.com.

Липсата на суровина е съществен проблем за преработвателните предприятия, които трябва да разчитат на внос. В страната ни се отглеждат около 500 хил. млечни крави, а месодайните са около 10 хил. С тази бройка животните се явяват почти бутикови, посочва Чамова. Единствено пилешкото месо е достатъчно, за да удовлетвори преработвателните нужди.

Във връзка с новия регламент за етикетиране тя коментира, че пазарът в Европа е общ, правилата също трябва да са общи. Българските производители ще се съобразят с новите норми, въпреки че това ще затрудни бизнеса им.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements