Липсва сурово българско месо за преработвателната промишленост. То стига единствено за прясна консумация, но не и за производството на колбаси. Недостигът е фрапиращ и се дължи на малкото отглеждани у нас животни – това е констатирала в Монтана изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Светла Чамова, цитирана от mont-press.com.
Липсата на суровина е съществен проблем за преработвателните предприятия, които трябва да разчитат на внос. В страната ни се отглеждат около 500 хил. млечни крави, а месодайните са около 10 хил. С тази бройка животните се явяват почти бутикови, посочва Чамова. Единствено пилешкото месо е достатъчно, за да удовлетвори преработвателните нужди.
Във връзка с новия регламент за етикетиране тя коментира, че пазарът в Европа е общ, правилата също трябва да са общи. Българските производители ще се съобразят с новите норми, въпреки че това ще затрудни бизнеса им.