Днес и утре в Българската стопанска камара се провежда семинар на тема “Етикетиране на храните – по-добра информация за потребителите”, организиран от Асоциацията на месопреработвателите в България. Семинарът е насочен към влизането в сила на Регламент 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите.
По време на откриването на семинара изпълнителният директор на асоциацията д-р Светла Чамова каза, че “С този регламент се постига уеднаквяване изискванията към всички”. Тя обърна внимание, че още през 2008 г. е започнала промяна на европейското законодателство в посока подобряването на потребителската информация, а последните нормативни изисквания ще влязат в сила през 2016 г. “Етикетирането е една споделена отговорност”, каза Чамова.
Д-р Любомир Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните и граничен контрол” към БАБХ призна, че новият регламент ще затрудни както производителите и преработвателите, така и контролните органи. Той обаче е в полза на потребителите и ще допринесе за техния информиран избор.
Въвежда се изискването за задължително изписване датата на размразяване, ако се продава месо, което преди това е било замразено. Понеже “Не всичко по този регламент е изчистено и не всичко е ясно.”, Кулински добави, че ще се работи в посока разписване на български национални правила, за да няма разминавания в тълкуванията на регламента.
Анета Стефанова