България – на трето място в Европа по биологично пчеларство

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

България е на трето място в Европа по отглеждане по биологичен начин на пчели с 85 хиляди пчелни семейства, това съобщава Петко Симеонов, председател на Сдружение за биологично пчеларство, цитиран от fermer.bg. Производството на био мед се извършва под строг сертифициран контрол и в продукцията няма изкуствени примеси.

Заради качеството си българският биологичен мед е търсен от западни производители. Проблемът за родните пчелари е, че той се използва за подобряване характеристиките на чуждия мед или директно за продажба, без да се посочва неговия произход. Апелът на Симеонов е потребителите да купуват мед директно от производителите като така не само ще подкрепят малките стопани, но и ще допринесат за запазването популацията на пчелите, която драстично намалява напоследък.

Еднотипните насаждания и използваните в земеделието препарати се отразяват неблагоприятно на пчеларството. Друг проблем за сектора е зачестилата кражба на кошери.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА