България и Румъния подготвят двуезична база данни за големите зеленчукови борси

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

България и Румъния подготвят съвместна двуезична база данни за по-големите регламентирани зеленчукови борси и депозити, определени с решение на Инспекцията по прилагане на селскостопанските политики към Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Румъния. Това става ясно от съобщение на Лили Ганчева, Изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион  Данубиус”, по време на заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в община Адунаци Копъчени, румънския окръг Гюргево, предава dariknews.bg. Проектът ще се изпълнява съвместно с Трансграничен Бизнесцентър Данубиус.

Срещата е била открита от г-жа Айлян Карамехмедова, заместник областен управител на Област Русе и Председател на смесената работна група и Думитру Гаврила, Заместник председател на Окръжен съвет Гюргево.

Българо-румънската земеделска група е обсъдила също така нови технологии за подобряване на качеството на земеделските продукти и конкурентоспособността на аграрни стоки. Даниел Иван, Председател на земеделската Камера Гюргево е презентирал теми, свързани със сътрудничество в областта на развитието на нови технологии за подобряване на качеството на земеделските продукти и конкурентоспособността на хранително-вкусовата промишленост и възможности за асоцииране на производителите на зеленчуци и плодове, около които се развиха оживени дискусии.

На срещата от румънска страна са присъствали представители на Окръжен съвет Гюргево, Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус”, Румънската земеделска камара, Щраусова ферма  SC Suraki SRL, Румънската агенция за плащания за развитие на селските райони и рибарство, както и кметовете на общините Гостину и Малу. В българската група са се включили представители на Областна администрация, Асоциация „Еврорегион  Данубиус”, Областна дирекция „Земеделие” Русе, Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на  Агенцията за безопасност на храните, Областна служба за съвети в земеделието и земеделските производители от общините Бяла и Сливо поле.

Общината има 8 хиляди жители, 420 км. улици, от които 35 са асфалтирани. Тук се намира най-елитния клуб по конна езда със съвременен хиподрум. Близостта до столицата на Румъния (на 12 км), инициативността на местната власт, особено на кмета на Общината и ефикасното реализиране възможностите на Оперативните програми  е допринесло за съществено подобряване на общинската инфраструктура и сградния фонд. Основният поминък на населението в Община Адунаци Копъчени е свързан със зеленчукопроизводството и цветарството.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА