В предпоследния месец на годината, когато ноемврийският вятър все по-често навява мисли за декемврийските празници и свързаните с тях вкусни похапвания, Агрозона посвещава броя си на храните, произвеждани у нас. По темата четете материалите: “1,2 млрд. лв оборот в производството на насъщния годишно”, “Обречени сме да работим с вносно месо, за да задоволим пазара”, “Над 33 хил. служители в хранителната индустрия” и “Предизвикателството да продаваш вкуса на истинското месо”. За млякото, рибата и виното, които консумираме, четете: “Млекопреработвателите пак ще се разделят на “истински” и “имитиращи”, “Отглеждаме 40 вида риба, изнасяме 200” и “Винопроизводството е в два бранша, а средствата за преработка липсват”. Поместили сме и материал за сладостта, приготвена край печката, както и за суровината, с която работят родните преработватели на плодове и зеленчуци.
Интервюто на броя е с проф. Тотка Трифонова, председател на Селскостопанската академия – за реформата в ССА.
В рубриката “Моят бизнес” разказваме как се съчетават лозарство, овцевъдство и ресторантьорство.
Традиционните страници, изготвени от експертите по европейски програми на Агробизнес Консултинг, са посветени на индикативната програма за 2017 г. на Министерството на земеделието и храните и на предстоящите приеми по ПРСР.
Анализът на броя се фокусира върху овцевъдството – между перспективите и носталгията.
Малката тема на ноемврийското ни издание надниква в манастирските стопанства – какво отглеждат манастирите у нас, как го реализират и на кой търси продукцията им.
Последните страници от броя разкриват, че замъкът на граф Дракула всъщност не е бил на Дракула.
Повече за агробизнеса, субсидиите, както и други важни новини в света на земеделието, четете в списание “Агрозона”.