Декемврийският брой на списание „Агрозона“ излезе от печат. Темата на броя е посветена на храната като благотворителност и хранителните излишъци. С Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, разговаряме за алтернативите пред производители, търговци и ресторантьори по повод унищожаването на годна за консумация храна.
Интервюто на броя е с Десислава Танева за горещите теми в земеделието.
Проблемът с инвестициите в земеделските стопанства коментират агробраншовици. Всички имат нужда от инвестиции – и зърнопроизводители, и зеленчукопроизводители, и животновъди, затова таванът на мярката 4.1 трябва да е 3 млн. евро, смята Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на АЗПБ.
Традиционната рубрика на експертите от „Агробизнес Консултинг“ този път е посветена на възможностите за инвестиции в рибарство и аквакултури.
Акценти от чуждестранното участие по време на хранителното изложение в „Интер Експо център“ представяме в материала „Гости на българския пазар“. Как гърци и румънци ни отнемат лидерството в лавандулата и защо Турция също е потенциална заплаха за първенството на страната ни разкрива текстът „Китайската розова стъпка“. Български домати и череши чака Южна Африка, разказва посланикът на страната у нас Н. Пр. Ванеса Калверт. Разкриваме и възможностите за българско-полско сътрудничество в земеделския сектор.
В материала „Пазарът диктува правилата“ посочваме част от съветите, които Джей О’Нийл, аграрен икономист с над 30 години опит на зърнените пазари, даде на производители и търговци по време на семинара „Зърнените пазари и управление на риска“, организиран от Департамента по земеделие на САЩ и фондация „Америка за България“.
Рубриката „Моят бизнес“ представя връщането на Богдан Богданов към традицията на някогашния български хляб, приготвен с „дива“ мая и съдържащ само брашно, сол и вода.
Новият ни брой отговаря и на въпроса защо след 20 г. шоколадът ще е лукс.
В духа на Коледа представяме как празнуват Рождество Христово различни народи по света.