Адекватни ли са компенсациите за българските производители, след руското ембарго?

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Компенсации за производството на около 3 хил.т. плодове и зеленчуци са предвидени от Европейската комисия за всички държави-членки, включително България, които претърпяват косвени загуби от руското ембарго. Това е записано в Проект на наредба на Министерство на земеделието и храните за прилагане на временните мерки за подпомагане на плодовете и зеленчуците  заради ембаргото на Русия. При средни добиви от домати по 6.3 т. на декар и от пипер полско производство 4.2 т., лимитът на компенсациите само за тези два продукта ще се запълни от около 476 дка с домати и 714 дка с ябълки.

По данни на МЗХ на първо място в износа на български земеделски стоки за Русия са пресните плодове (най-вече кайсии, череши и праскови), при които през 2013 г. е реализиран износ за 4 млн. евро и други плодове (1,5 млн. евро). Износът на домати и краставици възлиза на около 360 хил. евро,  а на други хранителни продукти – около 650 хил. евро. За първите четири месеца на 2014 г. сме изнесли краставици за 115 хил. евро, ябълки, круши и други плодове за около 1 млн. евро.

Според схемата за компенсиране на земеделска продукция, засегната от руското ембарго, допустими да кандидатстват за помощ са производителите на домати, моркови, пипер, краставици, ябълки, круши, десертно грозде, зеле, карфиол, гъби, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини. Както Агрозона вече писа, от двете възможни мерки – „изтегляне на продуктите от пазара“ и „небране или бране на зелено на продуктите“ България ще прилага само първата, за предоставяне на плодове и зеленчуци за благотворителност.

Средни добиви от декар (хектар) на домати, краставици, пипер (полско и оранжерийно производство), ябълки, праскови и нектарини, кайсии и зарзали, череши

 

 

Видове продукти

 

Среден добив

 

т/дка

т/ха

1.  Домати – полско производство 

6,3

63

2.  Краставици – полско производство 

6

60

3.  Пипер – полско производство 

4,2

42

4.  Домати – оранжерийно производство 

28

280

5.  Краставици – оранжерийно производство 

33

330

6.  Пипер – оранжерийно производство 

15

150

7.  Ябълки 

4

40

8.  Праскови и нектарини 

3,5

35

9.  Кайсии и зарзали

2,5

25

10. Череши 

1,4

14

Източник: МЗХ

 Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА