Капанът на сушените плодове

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Сушените плодове обикновено се предлагат заедно с всички разновидности на ядките. Присъстват както в големите търговски вериги, така и в специализираните пекарни, в различни видове – насипни или пакетирани, самостоятелно или в миксове с ядки.
Някои диетолози препоръчват сушените плодове като заместител на вредните вафли и бисквити например, но бъдете внимателни при консумацията им, тъй като съдържат голямо количество захарен сироп, както и вредни оцветители и консерванти.
Почти всички стафиди и сушени кайсии са третирани със серен диоксид (E220), за да се удължи срокът на годност и да се придаде хубав златисто-жълт цвят. Сушените смокини най-често се третират с евтини растителни масла, които предпазват от увреждане и сухота, и придават характерен блясък.

Екзотичните се карамелизират

Повечето екзотични плодове като манго, киви, папая, при сушене губят форма и като резултат те не се изсушават, а карамелизират в захарен сироп. Процентът на захар в крайния продукт може да бъде значителен – към 70-80%. Бананите пък задължително се пържат, преди да се изсушат в растително масло (обикновено по-евтино слънчогледово олио) и след това се обработват с феноли за съхранение на цвета.

Витамин С изчезва
Обикновено методът за изсушаване на плодове представлява излагане на слънце, но поради производителния мащаб се използват и по-бързи методи. Преди всичко се отделя водата от плодовете посредством специални сушилни камери. Това изсушаване става или под потока на топъл въздух (от 30° C до 70° C и повече) или с инфрачервено излъчване. Подобна обработка води до значителната загуба на витамин С в сушените плодове.
Заради особеностите на промишленото производство вместо изходните витамини, в тях остават предимно пестицидите и консервантите.
Затова е добре да консумирате плодове, сушени по естествен метод, а не карамелизирани. Преди всичко се препоръчват ябълки, круши, стафиди. Винаги проверявайте произхода и състава на продуктите, преди да ги сложите на трапезата си или да ги замените вместо вафла в натовареното ежедневие.

Автор: Любомира ТОНЕВА

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама