Недостигът на качествено сурово мляко, който има в момента в страната, ще стане още по-голям в идните години. Ще ядем все повече „български“ биомлечни продукти с произход на основната съставка от чужда държава. Докато сега 8% от млечния протеин, който се преработва у нас се внася от чужбина, в бъдеще този дял ще бъде 27%.
Тенденцията очертаха експерти по време на дискусия за проблемите и бъдещето на млечната промишленост, организирана от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Събитието бе част от програмата на изложенията за храни и технологии, които се провеждат до 10-и ноември в Интер Експо Център София.
България има сериозен проблем с производителността в млечния сектор, обясни анализаторът от Института по аграрна икономика Васил Стойчев. Всички нови държави- членки на ЕС са увеличили производителността си след присъединяването си, единствено изключение е България, посочи той. В Естония, например, където кооперирането вече е набрало сила, производителността е двойно по-голяма в сравнение с тази в България.
В същото време се отчита спад в износа на българско сурово мляко и това е проблем, който трябва да се преодолее, посочи Васил Стойчев. Необходимо е да има промоционална стратегия за пазарна реализация на овчето мляко, подчерта той. Към момента в страната се отчита само 1/3 от изкупуваното прясно мляко, останалото количество е в сивия сектор.