Китай премахва забраната за внос на британско говеждо месо

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Над 20 години в Китай имаше забрана за внос на британско говеждо месо. Тази забрана трябваше да играе роля на защитна стена, предпазваща страната от болестта  луда крава. Сега обаче, китайските власти решиха тя да бъде премахната.

Износителите на месо в Обединеното кралство вече ще могат да си докарат  още приходи – около 283,6 млн. евро през следващите пет години, благодарение на премахването на забраната, пише farmer.pl. Според британското правителство краят на забраната е предшестван от години преговори с представители на Пекин и посещения на специалисти в британските заводи.

Китай е осмият най-важен експортен пазар за селскостопански продукти от Великобритания. Миналата година потребителите от Китайската народна република купиха британски хранителни продукти на стойност 560 млн. паунда (634.3 млн. Евро).

Спонгиформната енцефалопатия по говедата (BSE), известна още като “луда крава” се появи за пръв път в Обединеното кралство в средата на 1980 г. Заразата постепенно премина и в цяла Европа.Ппрез 1996 г. ЕС въведе забрана за износ на британско говеждо месо. Според учените, болестта може да доведе смъртни случаи преи хора консумирали от заразеното месо. През  2010 г. ЕК обяви, че епидемията е в края си.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА