Две вкусни зимни предложения

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“. С готвене започва да се занимава преди 11 години, заедно с брат си Александър, който също има увлечение към кулинарното изкуство. В момента Александър е управител на „Темперо“. Мартин навлиза във вкусния свят още като ученик в тогавашната Софийската професионална гимназия по туризъм и хотелиерство. Част от образованието  му са стажове в кухните на различни хотели. Шеф Петров е бил в младежкия национален отбор по готвене, с който участва в международни състезания. Професионалният път на Мартин и Александър Петрови като готвачи започва с назначаването им при един от главните готвачи, при който са стажували още година преди да завършат училище. Впоследствие кулинарните пътища водят Мартин през позицията главен готвач в хотели и ресторанти, заедно с брат си имат опит и от собствен ресторант. Концепцията на ресторанта, в който към момента Мартин Петров е главен готвач, е да предлага вкусна домашно приготвена храна. Полуфабрикати и готови сосове не се ползват, напротив сосове се варят дори по 30 часа.

Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“
Мартин Петров е главен готвач в ресторант „Темперо“

Салата с печен патладжан, чери домати и прясно сирене (за 1 порция)

Необходими продукти:

200 г печен патладжан

65 г чери домата (или 5-6 доматчета)

80г прясно краве сирене

70 г печени пиперки

няколко маслини

30 г крема сирене, овкусено с магданоз и мента

35 г бавно готвен телешки три-тип

10 мл зехтин

зеленчуци салата готвене
Част от нужните продукти за салатата

Начин на приготвяне:

Нарязваме чери доматите на четвъртинки, добавяме към тях сиренето, нарязаните червени пиперки и овкусяваме със сол и зехтин.

Обелваме и овкусяваме патладжана. Добре е да го мариноваме със сол, балсамов оцет, зехтин, чесън и билки, за да се овкуси хубаво.

Сервираме като на дъното на чинията поставяме крема сиренето, върху него слагаме патладжана. Цепваме го по дължина и в цепнатината добавяме доматите, сиренето и пипера. Добавяме и маслините. Когато сме готови, прибавяме и няколко тънки резена от телешкия три-тип като с декоративна цел го навиваме на рулце.

 

готвене ястие храна

Телешки мозък с канапе от лимец и зеленчуци

Необходими продукти:

120 г варен телешки мозък

80 г сварен лимец

15 г морковястие храна гурме

15 г тиквичка

15 г лук

10 г целина

30 г животинска сметана

20 г сос Жу

2 г  прясна мащерка

3 сварени кестена

1 г чесън

зехтин

 

Начин на приготвяне:

В нагорещен тиган слагаме малко зехтин и сол, когато мазнината се загрее, добавяме първо целината и моркова, след няколко минути към тях слагаме и лука, тиквичката и чесъна. Когато зеленчуците поомекнат, добавяме сварения лимец, малко вода и сметаната. Оставяме да покъкри, докато течността се поизпари.

В отделен тиган, на дъното на който отново сме сложили зехтин, добавяме малко вода и бульона. Слагаме в тигана сварения мозък да се овкуси като поръсваме листенцата от няколко стръка прясна мащерка.

Сервираме като слагаме в ринг няколко лъжици от сместа от зеленчуци и лимец. Върху нея поставяме мозъка като го заливаме с част от соса. За повече свежест накрая настъргваме малко лимонена кора.

 

Анета Стефанова

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама