Освен изобилното слънце и възможностите за повече пътувания, богатството на лятото е и в това, че ни предлага изобилие от плодове и зеленчуци. Един от вкусните плодове на сезона са сините сливи. Разбира се, те са прекрасна съставка за сладкиши и сладка, но най-много ползи ще донесат на организма, ако ги консумираме пресни.
Като всеки плод, те също са богати на витамини и минерали. Съдържат витамини А, C, К, витамини от група В, както и витамин Е. Сред минералите, които приемаме, похапвайки сини сливи, са фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк. Този вид плод съдържа в себе си голямо количество фибри, които подпомагат храносмилането и създават чувство за ситост. Поради това, както и поради факта, че са нискокалорични, те се препоръчват в хранителни режими за отслабване или като междинна закуска между храненията, за хора, които държат на перфектната форма.
В народната медицина сините сливи – както пресни, така и сушени, и на компот, от много десетилетия се използват като средство, спомагащо очистването на организма от отпадъчни вещества.
Изследователи са установили, че сините сливи предотвратяват проблеми, свързани със затлъстяване като повишени нива на холестерол, сърдечно-съдови проблеми и диабет. Освен това този плод има и противовъзпалителни свойства.
Заради богатото си съдържание на витамин С и антиоксиданти тези плодчета освен за имунитета, се грижат и за добрия външен вид на кожата и за това тя да изглежда млада по-дълго време.