Внимавайте с количеството. Тя е калорийна бомба!
Макадамията расте в тропическия климат и се смята за една от най-капризните култури сред ядките. Дървото започва да дава плодове чак след десетиление. Именно това го прави относително рядко и повишава цената на продукцията.
За първи път макадамията е описана преди 150 години. Първоначално събирането на ядките е ставало само на ръка. Постепенно се въвеждат и по-непретенциозни сортове растения, което позволява да се разпространи по-нашироко: на Хаваите, в Бразилия и Южна Африка. Но основно макадамията се среща в Австралия.
Ползата от тази уникална култура се състои в голямото количество хранителни вещества, които се съдържат в нея. Най-много са витамините от група В, витамин Е и РР, а също така и минералите: калций, селен, мед, фосфор, цинк и калий. Както и в другите ядки, в макадамията има висока концентрация на мастни киселини.
Системното хапване на макадамия намалява проблемите с кожата, нормализира цвета и омазняването й, а също така подобрява състоянието на косата благодарение на мастните киселини.
Диетолозите препоръчват да се замени един прием на храна с шепа ядки от макадамия, която ще попълни нуждата от енергия и ще намали апетита. Омега – 3 мастната киселина в състава й ще понижи холестерола в кръвта, което е профилактична мярка срещу заболявания на сърцето и съдовете.
Голямото количество калций в състава на макадамията пък е мярка срещу заболявания на ставите и костите.
Внимавайте обаче с макадамията! Тя е калорийна бомба! Освен това е и алерген. Макадамия не трябва да се яде и при остри заболявания на стомаха и червата, задстомашната жлеза и черния дроб.