Добре е да консумираме разнообразна храна. С някои продукти обаче трябва да сме много внимателни с количествата. Хубавото е, че има и такива, които можем да похапваме до насита, при това без талията ни да е нещастна. Ето няколко такива храни:
Краставици – те са много богати на вода и бедни на калории. Свежи са за хрупане по всяко време, освен това сега им е сезонът. Голяма част от полезните й вещества, включително бета каротен, се съдържат в обелката. Затова не я белете, най-вече ако е домашна или от био производство.
Домати – на тях също сега им е сезонът и изборът е богат. Съдържат в себе си ликопен, витамини А, С, B 2, фолиева киселина. И си пасват отлично с краставиците.
Целина – отново много богата на вода, пълна с витамин К, който спомага за синтезиране на някои протеини. Е, няма какво да се лъжем, трудно ще хрупате целина просто така, но пък е много добро допълнение към салати.
Карфиол – отличен източник на витамини С и К, естествено най-добре е да го консумирате с минимална обработка.
Броколи – съдържат огромно количество фибри, наред с витаминния си състав.
Грах – чаша от него има само около 35 калории, а той, наред с фибрите, носи на организма и протеини.
Богати на протеини и бедни на калории са и яйчените белтъци. Затова те често присъстват в храненето на тези, които са на диета. Засищат за дълго и са подходящи за лек обяд.
Пепеш – малко калории и много сладост и бонус – витамини С и А.
Къпини – ако сте планували почивката си в планината или в някое родно село, възползвайте се максимално от къпиновите храсти. Пълни са с антиоксиданти и витамин С.
Планинската почивка може да ви “срещне” и с много вкусни боровинки – при тях антиоксидантите са в огромно количество, а и определено ще загубите доста калории, ако решите да си ги берете сами. Но пък усилието си струва. Те са много вкусна природна почерпка.