5 ползи от ябълковия оцет + рецепта

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
8 Минути

Ябълковият оцет е популярно домашно лекарство, което се използва от векове в готвенето и медицината. Той може да облекчи и широк спектър от здравословни оплаквания. Слави се с различни здравословни свойства, включително антимикробни и антиоксидантни. Нещо повече, данните показват, че може да предложи ползи за здравето, като например подпомагане на загубата на тегло, намаляване на холестерола, понижаване на нивата на кръвната захар и подобряване на симптомите на диабет.

Днес ще ви представи 5 от ползите на продукта за вашето здраве.

  1. Висока хранителна стойност

Ябълковият оцет се получава чрез ферментиране на захарите в ябълките. Това ги превръща в оцетна киселина, която е основна активна съставка в оцета и е отговорна за неговите ползи за здравето. Органичният нефилтриран ябълков оцет съдържа също вещество, наречено “майчино”, което се състои от нишки протеини, ензими и приятелски бактерии. Някои хора смятат, че именно това вещество е отговорно за по-голямата част от полезните му свойства.

  1. Убива вредните бактерии

Оцетът може да помогне за убиването на патогени, включително бактерии. Хората традиционно го използва за почистване и дезинфекция, лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции. Има факти, които сочат, че Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани преди повече от 2000 години. Освен това ябълковият оцет е хранителен консервант и проучванията показват, че инхибира бактерии като ешерихия коли. Ако търсите естествен начин да запазите храната си, ябълковият оцет може да ви помогне.

  1. Понижава нивата на кръвната захар и контролира диабета

Към днешна дата едно от най-убедителните приложения на оцета е за лечение на диабет тип 2. Този тип диабет се характеризира с високи нива на кръвна захар, причинени от инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин. Изследванията сочат, че оцетът предлага следните ползи за нивата на кръвната захар и инсулина:

  • подобрява чувствителността към инсулин с 19–34% по време на хранене с високо съдържание на въглехидрати и значително понижава кръвната захар и инсулиновия отговор;
  • намалява кръвната захар с 31,4% след консумация на 50 грама бял хляб;
  • консумацията на 2 супени лъжици ябълков оцет преди лягане намалява кръвната захар на гладно с 4% на следващата сутрин.

Хората без диабет също могат да се възползват от поддържането на нивата на кръвната захар в нормални граници, тъй като някои изследователи смятат, че високите нива на кръвната захар са основна причина за стареене и различни хронични заболявания.

 

  1. Помага при отслабване

Може би е изненадващо, но някои проучвания показват, че оцетът може да увеличи чувството за ситост. Той може да ви накара да ядете по-малко калории и в следствие на това да отслабнете. Освен това, проучване при 175 души със затлъстяване показало, че ежедневната консумация на ябълков оцет води до намаляване на мазнините в корема и загуба на тегло : приемането на 1 супена лъжица (15 мл) довела до загуба на 1,2 кг, приема на 2 супени лъжици (30 мл) довел до загуба от 1,7 кг. Имайте предвид обаче, че това проучване продължило 3 месеца.

5. Подобрява здравето на кожата

Ябълковият оцет е често средство за лечение на кожни състояния като суха кожа и екзема. Използването на ябълков оцет за локално приложение може да помогне за балансиране на естественото pH на кожата и подобряване на защитната кожна бариера. Като се имат предвид антибактериалните му свойства, ябълковият оцет на теория би могъл да помогне за предотвратяване на кожни инфекции. Някои хора използват разреден ябълков оцет във вода или тоник за лице. Идеята е, че той може да убие бактерии и да предотврати появата на петна. Въпреки това при някои хора с екзема може да се наблюдава влошаване на кошата, вместо подобрение. Избягвайте да прилагате неразреден оцет върху кожата, тъй като може да причини изгаряния.

 

Дозировка и начин на употреба

Най-добрият начин да включите ябълков оцет в диетата си е да го използвате в готвенето. Това е просто допълнение към храни като салатни дресинги и домашна майонеза.

Някои хора също обичат да го разреждат във вода и да го пият като напитка рано сутрин за забързване на метаболизма и загуба на тегло. Общите дози варират от 1–2 чаени лъжички (5–10 ml) до 1–2 супени лъжици (15–30 ml) на ден, смесени в голяма чаша вода. Най-добре е да започнете с малки дози и да избягвате приема на големи количества. Твърде много оцет може да причини вредни странични ефекти, включително ерозия на зъбния емайл.

 

РЕЦЕПТА за натурален оцет

За да си направите оцет у дома са ви необходими само няколко съставки- ябълки, захар и вода. Трябват ви още чист и сух съд със широко гърло, в който да поставите ябълките, парче тензух, нещо, което да използвате като тежест и ластик.

Начин на приготвяне

Бурканът (960мл) със широко гърло се пълни със така наречените „ остатъци“ от ябълки, което ще рече обелките и вътрешността със семките. Това означава, че може да използвате самите ябълки за направата на десерт или просто да си ги хапнете в суров вид, а с остатъците от тях да приготвите оцет. Разбира се, може да използвате и цели ябълки, като просто ги нарежете на парчета преди това, за да се забърза ферментацията. Съдът се пълни с ¾ ябълки. След това в приблизително 2 чаши вода се добавят 2 с.л. тръстикова захар. Върху тях се поставя нещо тежко, което да задържа ябълките, за да не изплуват нагоре и по тях да се появи мухъл. Вместо капачка се поставя парчето тензух, което се закрепява допълнително с ластик. Съдът се прибира за около три седмици на тъмно и на стайна температура. Може да го приберете в някой кухненски шкаф, например. Проверявайте периодично дали ябълките са покрити напълно от течността. След като минат 3 седмици, извадете ябълките и оставете само течността в буркана. Отново го приберете на тъмно и оставете за още 3-4 седмици, като периодично разбърквате. След третата седмица може да опитате на вкус и ако резултатът е задоволителен, да прехвърлите в удобно за използване шише с капачка или просто да поставите капак на буркана, в който сте приготвили оцета.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама