Липсата на яснота и отчетност дразни браншовиците

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

От Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза обявиха готовност да участват в протеста, който ще се проведе на 22 март пред аграрното министерство. Като основен мотив председателят Тодор Георгиев посочи липсата на отчетност и яснота от земеделското ведомство относно проблеми свързани с усвояването на европейското подпомагане.

„Отгоре се пуска една заповед, която според нас е неправомерна.“, коментира той за „Агрозона“. „Оказа се, че от ДФЗ към МЗХ са постъпили 3 писма, с които фондът известява, че парите намаляват и в един момент министърът на земеделието издава заповед за спиране на приема на документи. Не се дава отчет тези средства кой ги разходва, за какво, дали е изпълнена правилно схемата.“, каза той. От асоциацията настояват заповедта да бъде обявена за неправомерна, защото е против интересите на животновъдите. Абсурдно е държавата да обяснява, че половината от парите са отишли за патиците, каза още той във връзка с конференцията, дадена по-рано през тази седмица от МЗХ. „Абсурдно е също така ние сами да търсим правата си, къде са министрите, експертите, които трябва да решават тези проблеми?!“, попита реторично Тодор Георгиев.

От асоциацията нямат увереност, че занапред ще върви работата по усвояването на средствата от ЕС за животновъдите. „Не казвам, че сегашният министър на земеделието и виновен за кризата, но къде са държавните структури, държавната мисъл, която да реши проблема кардинално? Сега ще чакаме да дойдат изборите, да се прехвърли топката на другите. През това време текат сроковете, не се приемат заявления в сроковете. Всички ние губим от това.“, каза още Тодор Георгиев.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА