Дървената пепел е отличен калиев тор, не я хвърляйте

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Дървената пепел от печката или камината е отличен калиев тор. През тази зима изгорихме доста дърва, дано предвидливите да са събрали пепелта, а за пропусналите – ще има още студове и запалени печки. пепел-3В нея се съдържа още фосфор, калций, магнезий. Освен това е напълно без пари, а и ще е винаги под ръка.

Внимание! Трябва да се използва само пепел от естествена дървесина, а не отпадъци от лакирани или боядисани дъски. Те съдържат химикали, които може да повлияят на растежа на растенията.

Необходимо е обаче да се определи място, където да се складира пепелта. Дъждът и снеговете напълно ще измият калия и после наторяването няма да има никакъв ефект. Ако нямате навес е необходимо купчината с пепел да се завие добре с найлон, така ще опазите полезните вещества на пепелта. Тя е най-богата, ако сте изгаряли слънчогледовите стъбла, тогава калият е 20 % . Трябва да знаете също така, че светлосивата  пепел е по-хубава от тази, в която има останали черни въгленчета.

В градините с песъчлива почва, пепел се влага през пролетта с първото окопаване около растенията. В случай, че почвата ви е глинеста, пепелта се влага в края на есента. Това ще помогне да се балансира нивото на киселинност на почвата. Дозата е 100 г на квадратен метър.

Дозите:

пепел-2
Още малко полезни “пепеливи” съвети от Милен Стоянов, един от най-успешните биопроизводители в България Милен Стоянов: Пепел от печката пази доматите от мана

 

 

Пепелта се ползва в малки количества, след разстилане се покрива с тънък слой почва и леко се овлажнява. Необходимото количество е около 10 г пепел на малко растение. Изключение правят тиквички и краставички, които имат нужда от 12-15 г пепел и картофите, за които трябва да се осигурят по 50 грама пепел. Около храстите – малина, къпина се внасят 50-70 г пепел и около 100 г на плодно дръвче. За да измерите по-лесно количеството трябва да вземете предвид, че една супена лъжица пепел е около 6 грама.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама