ЕС: Полша е лидер в производството на ябълки, най-много домати отглеждат в Италия и Испания

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Полша е произвела 1 на всеки 4 прибрани ябълки в ЕС, а общата продукция на плода в страната е 20% от цялото производство в съюза. При прасковите първа е Испания с 34,4%, следвана от Италия с 32,9% и Гърция с 23,2%. Испания е била също най-големият производител на ягоди с 29%, след нея е Полша с 15,6%, Германия с 12,5% и Италия с 10,4%. Полша е основен производител на череши с 25,8%, следвана от Италия с 12,6%, Испания с 10,7% и Гърция с 10%.

2

Италия (с 36,6% от общото производство в ЕС) и Испания (с 27,4%) доставят почти две трети от доматите на пазара в ЕС. Следвани са от Португалия с 8%, Гърция с 6,2% и Нидерландия с 5%, Франция и Полша с по 4,5%. Около две трети от краставиците в ЕС се произвеждат в Испания с 29,1% и Нидерландия със 17,1%. Производството на моркови в ЕС през 2015 г. е разпределено между повече държави членки, а именно Великобритания с 14,2%, Полша с 13,1%, Нидерландия с 10,9%, Италия с 10,3% и Германия с 10,2%. Тиквички са произвеждани основно в Испания с 37,6% и Италия с 37,1%.

1

Площите в ЕС заети в производството на плодове са били 2,3 млн.ха през 2015 г. и още 2,1 млн.ха за производство на зеленчуци. Испания е използвала най-много площи 636 хил.ха за производство на плодове, а при зеленчуци Италия води с 420 хиляди хектара площ.

Реколта от определени плодове и зеленчуци в ЕС през 2015 г. (в кг на глава от населението)

3

Източник: Евростат

България е дребен производител на плодове и зеленчуци в ЕС. Най-голям дял сред плодовете имаме при черешите с 50 хил.т или 5,7% от общата реколта в ЕС, която е 882 хил.т. При прасковите нашето производство е 32,5 хил.т или 1,2% при 2,8 млн.т в ЕС. През 2015 г. сме произвели 57 хил.т ябълки, което е само 0,5% от 12,7 млн.т. в ЕС. Българските ягоди в ЕС са само 0,4% или 5 хил.т от общата реколта от 1,3 млн.т.

На площ около 32 хил.ха сме отглеждали плодове, а площите със зеленчуци са били около 26 хил.ха. Производството на български краставици е 46 хил.т или близо 2% от 2,3 млн.т в ЕС. Реколтата от домати е 122 хил.т или 0,7% от 17,6 млн.т в целия съюз.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама