През миналата година в България са реализирани 45% от преработените зеленчуци

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През миналата година реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 45%, изпращанията за ЕС са 23%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 24%. Това показва статистика на Министерство на земеделието и храните.

През 2014 година са преработени 77.6 хил. тона пресни плодове и 95.8 хил. тона пресни зеленчуци в 196 предприятия. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 32%, следвани от ябълките – 25%, прасковите – 16% и сливите – 8%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 43%, следва пиперът – 16%, и патладжанът – 6%.

Готовата продукция от плодове е 62.5 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 37%, замразените плодове са 17%, а плодовите концентрати и сокове представляват 14%.

Готовата продукция от зеленчуци е 81.9 хил. тона, вкл. смес от зеленчуци и плодове. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 59%, замразените зеленчуци са 19%, а концентратите и соковете представляват 11%.

Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната е 24%. Изпращанията за ЕС са 25%. Износът за трети страни е 16% от общата продукция. Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2014 г. е 35%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама