България и Пакистан ще задълбочат икономическото си сътрудничество

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Министерският съвет одобри позицията и състава на официалната българска делегация за първата сесия на Българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Сесията ще се проведе на 22 и 23 юни в София и ще бъде съпътствана от бизнес форум, съобщават от правителствената информационна служба.

Съпредседатели на Комисията са заместник-министърът на икономиката Любен Петров и секретарят на Департамента по икономическите въпроси към Министерството на финансите, приходите, икономическите въпроси, статистиката и приватизацията на Пакистан Мухамад Салим Сетхи.

По време на сесията ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, селско стопанство, туризъм, информационни технологии и съобщения и др. Предвижда се да бъдат подписани и двустранни документи за развитие на икономическото сътрудничество, като кабинетът одобри на днешното си заседание проектите на два от тях. Това са меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Агенцията за развитие на малките и средните предприятия на Пакистан и меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и Пакистанския инвестиционен борд. С тях страните се договарят да подпомагат предприятията и инвеститорите от съответните държави да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

За България Пакистан представлява важен партньор в района на Южна Азия, чийто огромен пазар от близо 200 млн. души разкрива добри възможности за разширяване на износа. Съществуващият стокообмен между двете страни не съответства на възможностите им. През 2014 г. двустранната търговия се равнява на 35,3 млн. щ. долара, като отбелязва спад от 11,1% спрямо 2013 г. През първото тримесечие на 2015 г. се отчита ръст от 15,4% спрямо същия период на м. г., което се дължи основно на нарастването на българския износ. Основни стоки в експорта ни са електрически акумулатори, сулфати, профили от мед, биологични продукти, хранителни добавки за животни и др. Водещи позиции във вноса от Пакистан заемат памучните тъкани, спалното бельо, покривки и кърпи за маса, тъкани от синтетични влакна и т. н.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА