Правителството трябва да подкрепя повече местните производители, според 94% от българите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Мнозинството от българите (94%) смятат, че правителството трябва повече да подкрепя местно произведената храна. Това показва социологическо проучване , публикувано днес в България показва висока обществена подкрепа за устойчиво произведена и продавана локално храна. Проучването, подготвено от TNS Opinion в 8 европейски страни за Приятели на Земята Европа и За Земята.

От интервюираните 81% се интересуват дали храната, която купуват е произведена локално, но 71% смятат, че е трудно да намерят информация от къде могат да си купят такава. 61% от анкетираните смятат, че в района, в който живеят, няма достатъчно места да закупят местно произведена храна, а само 43% понякога си купуват такава. В същото време 89% смятат, че закупуването на местно произведена храна помага за създаването на работни места в региона.

От организацията от години подкрепят подобни инициативи, а по проекта „Правим ОСП да работи за обществото и околната среда“, по който е направено и самото проучване

Екологично сдружение За Земята е един от организаторите на фермерския пазар Иван Вазов в София, както и на информационен щанд за Общата селскостопанска политика на ЕС и късите вериги на доставки на него.

Ивайло Попов от За Земята коментира: „В момента имаме една все по-глобализираща се и индустриализирана хранителна система, която унищожава работни места, уврежда околната среда и създава скъпи хранителни скандали. В същото време българските земеделски производители, особено малките и средните изчезват. Нашето проучване показва обществената подкрепа за нещо по-различно, както и че политиците трябва да направят много повече за поддържането на устойчиво произведената местна храна и за изграждането на местните хранителни икономики, които да съживят българските селски райони. Ние призоваваме министърът на земеделието Десислава Танева да поведе дебат за трансформирането на хранителната система в страната, като постави местната и устойчиво произведена храна, дистрибутирана чрез къси вериги на доставки в същността си, както и да насочи максимално субсидии за земеделски стопани в тази посока. От това би спечелило обществото, биха спечелили местните земеделски производители, както и околната среда.“

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама