Кипърското сирене халуми може да получи патента на ЕС за “защитено наименование за произход”

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Кипър започна процедура в Европейската комисия по защита на един от най-известните си продукти с голям експортен потенциал. Правителството подаде заявление за регистрация на сиренето халуми със “защитено наименование за произход”, пише БНР. Целта на процедурата, която започна кипърското правителство, е да се осигурят по-големи пазарни възможности и конкурентни предимства за кипърските производители в страните от Европейския съюз, да се гарантира качеството на продукта и да се стимулира развитието на животновъдството, производството на козе и овче мляко и на сирене в страната, обясни земеделският министър Никос Куялис. Патентоването на името на традиционното козе сирене халуми, неизменна част от местната национална кухня, ще означава, че само Кипър може да произвежда и търгува продукт под това или подобни наименования. Вече има опити ог фирми от други страни за подвеждане на потребителите, като се използват сходни названия.

Халуми е много характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко. Новият стандарт за съставките му, представен във внесената в Европейската комисия документация, бе уточнен след години преговори между министерствата на земеделието и на търговията, и производители на халуми и животновъди. Според него сиренето халуми трябва да съдържа минимум 50% козе и овче мляко. На производителите бе даден 10-годишен преходен период, за да пригодят бизнеса си към новите изисквания. В началото се разрешава в халуми да има най-малко 20% овче и козе мляко, като този дял постепенно ще се увеличава, докато стигне определените 50%. По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 млн. евро годишно.

Кипърското правителство очаква да получи положителен отговор от Еврокомисията в рамките на 8 месеца.

Заедно с това бяха обявени редица мерки за стимулиране на производството на повече козе и овче мляко, като фермерите ще бъдат подпомагани финансово.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама