България е в готовност за жътва на зърното

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Франция също се подготвя за ранна за страната жътва на меката пшеница и зимния ечемик

В ход е подготовката на селскостопанската техника за жътвената кампания в България, съобщават от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. По думите на главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН, вече е сформиран оперативен щаб, който ще координира всички действия по безопасното прибиране на реколтата. По отношение на подготовката на земеделската техника за жътва 2014, от ГД ПБЗН информират, че проверките на годността за работа на агротехниката се извършва съвместно с екипи от МЗХ.

Предвид екстремната ситуация с посевите в много райони на страната, жътвата на ечемика може да започне до дни. “Земеделските производители в последните няколко години обновиха машинния парк. С модерната техника, която раздробява растителните отпадъци на полето, намаляват случаите на запалване на стърнищата”, коментира Николай Николов, цитиран от Фермер.бг.

Франция също се подготвя за ранна за страната жътва на меката пшеница и зимния ечемик. Развитието на тези култури върви седмица напред, предава Agra Europe. Всички реколти мека пшеница са достигнали фаза подходяща за жътва до 2 юни, докато по същото време през миналата година те са били готови само на 49%. Това е с около 6 дни по-рано в сравнение с предходната година. При зимната пшеница достигането на тази фаза се е случило 8 дни по-рано.

Ечемикът е първата култура, която се събира във Франция. Сезонът по прибиране на реколтата обикновено започва през юни. Меката пшеница обикновено се събира през юли.

В началото на тази седмица 99% от реколтата е поникнала в сравнение с 82% през предходната година, а 53% са достигнали фазата 6-8 лист срещу само 14% година по-рано.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА