ЕК ще определя таксите за регистрация на биоциди след консултации със старните-членки

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейската комисия не успя да се пребори за правото да определя таксите за регистрация на биоциди без предварителни консултации със страните-членки, съобщава Agrow. Изпълнителният орган на ЕС искаше да бъдат направени изменения на Регламент 528/2012 за биоцидните продукти, който се отнася също за пестицидите, които не се използват за култури.

По време на финализирането на регламента Комисията предупреди, че не е доволна от направените промени относно плащането на такси на Европейската агенция по химикалите. Въпреки това законодателната промяна беше протакана в продължение на три години и всички страни вече искаха регламентът да бъде приет навреме, за да започне да се прилага  в страните-членки от септември 2013 г.

В крайна сметка беше взето компромисно решение страните-членки сами да определят таксите чрез един „акт за прилагане“, който изисква тяхното одобрение. Комисията искаше да има „делегирани актове“, като правата за определяне на таксите щяха да се определят от Комисията. В последствие Комисията поиска от Съда на ЕС да промени съответните части в текста или, ако това е не стане, да анулира целия регламент.

Изискванията на Съда обаче са: таксите да се плащат на Европейската агенция по химикалите; таксите трябва да отразяват действителната цена на услугите, предоставени от Агенцията; трябва да се вземат предвид специфичните нужди на малките и средните предприятия. Съдът препоръчва да се издава един акт за приложение на правилата, като да се изисква провеждането на консултации със страните-членки. Това, според Съда, ще бъде гаранция, че условията за прилагане на правилата ще бъдат еднакви за всички.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА