Българското месо стига само за прясна консумация, няма за преработване

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Липсва сурово българско месо за преработвателната промишленост. То стига единствено за прясна консумация, но не и за производството на колбаси. Недостигът е фрапиращ и се дължи на малкото отглеждани у нас животни – това е констатирала в Монтана изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Светла Чамова, цитирана от mont-press.com.

Липсата на суровина е съществен проблем за преработвателните предприятия, които трябва да разчитат на внос. В страната ни се отглеждат около 500 хил. млечни крави, а месодайните са около 10 хил. С тази бройка животните се явяват почти бутикови, посочва Чамова. Единствено пилешкото месо е достатъчно, за да удовлетвори преработвателните нужди.

Във връзка с новия регламент за етикетиране тя коментира, че пазарът в Европа е общ, правилата също трябва да са общи. Българските производители ще се съобразят с новите норми, въпреки че това ще затрудни бизнеса им.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама