Анализ на МЗХ: Как се движат цените на основни хранителни стоки

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Министерството на земеделието и храните публикува кратък анализ на седмичната справка за средните цени на брашно – тип “500”, рафинирано слънчогледово олио, бяла кристална захар, пилешко месо, яйца и агнешко месо за периода 12.03-19.03.2014 г.

Средните стойности на брашно тип „500” на едро и на дребно в малките търговски обекти бележат леко понижение, а тези в големите търговски вериги се запазват на нивото от предходната седмица. Средната цена на едро на брашното за страната е 0,82 лв./кг, с 1,2% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. На дребно за поредна седмица осреднената стойност се запазва – 1 лв/кг. На пазара на дребно в други търговски обекти е регистриран седмичен спад с 0,9%.

За периода на изследване цената на яйцата на едро и на дребно се запазва близка до стойностите от предходния седмичен период. По области яйцата от размер М се предлагат на едро на цени от 0,16 лв./бр. (Велико Търново и Русе) до 0,24 лв./бр. (Варна), отбелязва анализът, а средно за страната цената на дребно на яйца размер М в големите търговски вериги се покачва с 0,01 лв./бр. на седмична база до 0,26 лв./бр.

При олиото на едро и на дребно се отчита спад на цените в по-малките магазини. В супермаркетите обаче стойността не се е променила през наблюдаваната седмица.

При пилешкото месо също не са отчетени съществени изменения спрямо предходния период. Само средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се понижава с 0,2% до 4,70 лв./кг.

Анализът сочи, че през периода 12-и – 19-и март 2014 г. се наблюдава леко понижение на средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в по-малките магазини и същевременно слабо покачване на тази на дребно в големите супермаркети. През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната е 1,53 лв./кг, с 3,8% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Стойността на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава средно с 0,5% на седмична база, до 1,83 лв./кг.

Пазарът на агнешко месо у нас остава спокоен, констатират от МЗХ. В отделни области се регистрират седмични изменения на ценовите стойности, предимно в посока нагоре.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА