Снежана Благова: Отглеждането на червеи за производство на биологичен тор е особено актуално днес

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Младите фермери имат голям шанс за реализация, тъй като Европа дава приоритет на биологичното земеделие. Това каза Снежана Благова, собственик на ферма за отглеждане на червени калифорнийски червеи, предаде ИА „Фокус“. „От 14 години отглеждам червеи и произвеждам биологичен тор за биологичното земеделие”, каза Благова. По думите й, това е продукт особено актуален в днешно време, защото по европейските програми приоритет се дава на производството на екологично чиста продукция.

Снежана Благова е една от първите, които преди 14 години започват да се занимават с това производство в България. Днес във връзка с това, че има предвидени средства за стимулиране, особено на млади фермери, които започват тепърва да се занимават с това производство, се дава възможност да се кандидатства и да се печелят пари. „Надявам се, бумът на потреблението тепърва да предстои”, допълни Благова. По думите й, червеите са непретенциозни, нисши същества, които изискват само храна и вода, като хубавото е, че няма ежедневна заетост с тях. Хранят се на 15 – 20 дни, като храненето се изразява в тяхното затрупване с тор от някакъв вид животни или въобще с органичен отпадък, какъвто могат да бъдат дървесни стърготини, стъбла от различни растителни отпадъци, отпадъчни храни от кухни и други. Някои фермери, отглеждащи червеи, си правят затворен цикъл, а именно – ако имат животновъдни ферми използват органичния отпадък – тора от животните, за храна на червеите, и тъй като това е абсолютно безотпадно производство, биоторът, който получат от червеите, се използва за различните видове насаждения и фуражни полета, с които изхранват животните си и така се създава един затворен цикъл на биологично безотпадно земеделие. Това е шанс тези фермери да сертифицират биологична продукция, която има добър прием не само на българския, но и на европейския пазар, а от друга страна земеделското министерство стимулира този вид производители във вид на субсидии и възможности за кандидатстване по различни програми. Според Благова, Европа толерира този вид производство. По думите й, младите фермери имат голям шанс за развитие, тъй като имат възможност да кандидатстват по различни програми. ”Без нашия продукт е много трудно да се произведе биологична продукция. Така че, който не го мързи и иска да се занимава с нещо ново и различно, това е една от възможностите”, каза Благова.

Според нея, кандидатстването по различните програми е лесно, защото за отглеждането на червеите не се изискват специални условия, сграден фонд и т.н. „Хубавото е, че може да се започне с малко, с малка сума налични средства и за кратко време човек да си направи едно прилично стопанство, което да му носи добри доходи”, уточни Благова. Продуктът, който Снежана Благова и други фермери произвеждат е вече добре познат на външните пазари. По думите й, българските фермери са конкурентноспособни на европейския пазар и разширяват производството си всяка година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА