70% от конвенционално отгледаните храни съдържат пестициди. Това показаха тестовете, направени от Environmental Working Group (EWG), към Департамента по земеделието на САЩ. Общо 230 са откритите различни пестициди и пестицидни вещества.
От институцията обявяват тазгодишните списъци с най-силно засегнатите от препарати храни. Категориите, в които се разпределят различните плодове и зеленчуци, са две: „мръсни“ и „чисти“. В т. нар. „мръсна“ влизат плодовете и зеленчуците, които винаги трябва да се купуват органично чисти. Това е така, защото те са склонни да задържат голямо количество остатъци от пестициди, дори и след старателно измиване. Това са: ягоди, спанак, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина, картофи, чушки, пише care2.com.
Любимите ни ягодки са на върха на класификацията за най-мръсната продукция. Според EWG над 98% от ягодовите проби са замърсени с пестициди. По време на изследването са открити и дузина ягоди, в които са открити 20 различни вида пестицида.
Продуктите, влизащи в групата на „чистите“, обикновено са безопасни (с по-малко съдържание на пестициди) и може да се купуват от конвенционални магазини. По този начин може да се спестят пари, тъй като био храната е по-скъпа. Ето и 15-те храни, които можем да купим без притеснения: авокадо, сладка царевица, ананас, зеле, лук, папая, аспержи, манго, патладжан, пъпеш (Медена роса), киви, карфиол, броколи. Тази година грейпфрутът беше махнат от листата и е заменен с броколите. Авокадото пък взе приза – храна с най-малко остатъци от пестициди, изпреварвайки сладката царевица.
От EWG подчертават, че сладката царевица и папаята са култури, които често са с ГМО (заедно с тиквите и тиквичките). Те предлага на потребителите, които искат да избягват ГМО, винаги да купуват тези храни от био или сигурни производители. Изследователите добавят, че тази година слагат 13-ти продукт в „мръсната“ листа- лютите чушки. В тях са открити силно токсични вещества, които могат да повлияят на нашите нервна система.