51 000 стопани получиха над 290 млн. лв. по украинската помощ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

290 882 103 лв. получиха 50 652 стопани  по държавните помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Помощта е изплатена седмица по-рано от крайния срок, обещан от служебното правителство – 15 май.

Средствата на останалите кандидати по помощта ще бъдат изплатени след извършване на допълнителни административни проверки съгласно т.3 от Раздел II на Указанията за прилагане на помощта.

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производството. На финансиране подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Осигуряването на средствата за т.нар. „украинска помощ“ стана възможно след преструктуриране на средства на Държавен фонд “Земеделие” и осигурени допълнителни средства от националния бюджет.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама