Вносът на млечни продукти в страната ни се увеличава в резултат на ситуацията на общия пазар в Съюза и на увеличеното предлагане и ограничен износ към Русия. Значим ръст има при киселите млека. Ръстът при кашкавала за периода 2013 – 2015 година е почти 30% и очакваме задържане на тези нива и леко увеличение в следващите години. Това се казва в анализ на експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Вносът на масло през 2015 година достигна известен пик и очакваме достигнатите равнища да се задържат и в бъдеще. Сирена от типа “Фета”, гръцко производство са основен конкурент на пазара на сирена в страната, но е малко вероятно да бъдат внесени на добра цена.
Възможна причина за увеличението на вноса на недозрели сирена и извара е използването им при производството на готови продукти. Причината за предвижданията за задържане на вносните количества при основните млечни продукти в страната през следващите години са в тенденциите за постепенно увеличаване на цените в Европа и на световните пазари, ограничените потребителски възможности на населението, негативните демографски процеси, както и слабото, но леко покачващо се вътрешно предлагане на сурово мляко. В българския потребител има нагласи и предпочитания за консумиране на местни продукти, което прави млечния пазар не толкова еластичен откъм цените.
Ориентацията на някои от търговските вериги, които доминират на пазара на дребно да увеличават предлагането на местни продукти също допринася за забавяне ръста във вноса на готови млечни продукти.