2015 г. – нова надежда за отваряне на прием за проекти по “Млад фермер”

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

За прием на проекти на млади фермери няма ресурс, въпреки че предходното ръководство на ведомството e обявило, че са осигурени 27 млн. лв., е обявил вчера земеделският министър Васил Грудев, пише capital.bg. Грудев е посочил още, че в момента се работи приемът да започне в началото на 2015 г. Новият срок обаче може да се окаже фатален за част от потенциалните кандидати, тъй като е възможно тогава да не изпълняват изискванията за кандидатстване или да навършат пределната възраст от 40 години за млади фермери.

Организирани в неформално сдружение, млади земеделци твърдят, че бившият зам.- министър на земеделието Явор Гечев, е заявил в периода 20-21 юли т.г., че предстои отваряне на схема “Млад фермер” в кратки срокове с бюджет от 27 млн. лв, които трябва да бъдат прехвърлени от друга схема- за добавяне на стойност към земеделските продукти. За целта трите институции- контролният съвет, управляващият и изпълнителният орган на програмата са подписали съвместен протокол, а министерството е изпратило искане за нотификация на програмата за селските райони в Брюксел, посочват фермерите. Вчера служебният аграрен министър  Васил Грудев е съобщил, че такава нотификация няма, пише capital.bg.

Явор Гечев е казал пред “Капитал Daily”, че в Брюксел е изпратена нотификация, но е отхвърлена. След това е започнала работа по нов неин вариант за прехвърляне на средства от мярката за добавяне на стойност към земеделските продукти, водени са разговори с комисията, изготвени са проектонаредби и е предстояло да се изпрати въпросната нова нотификация в Брюксел като официален документ.

Васил Грудев е съобщил, че със започването на новата ПРСР ще се работи за отварянето на прием на проекти през януари 2015 г.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА