2015 г. – “година на истината” за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гухт каза, че Европейският съюз и САЩ трябва да целят постигане на сделка по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, съобщава Agra Europe. В изказването си Гухт посочва, че се съгласява с немския канцлер Ангела Меркел, която определя следващата година като “Година на истината” за търговското и инвестиционото парньорство между Европа и Щатите. 

До момента партньорите са провели 4 тура от преговори за бъдещето двустранно споразумение. Сред обсъдените мерки са премахване на тарифи и бариери, както и по-добра грижа за здравето на животните и на планетата – предложени са санитарни и фитосанитарни мерки.

Относно достъпа до пазара ЕС не беше напълно удовлетворен от първоначалното предложение на САЩ, но изрази надежда, че ще бъде постигнат прогрес по отношение на регулаторните стандарти. Към момента има разминавания по темите ГМО, здраве на животните и качество на земеделските продукти и храните.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА