170 млн. лв. ще получат стопаните по мярката заради войната в Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

ЕК одобри схема за държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ (SA.112734 (2024/N)), разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Схемата за държавна помощ е с максимален прогнозен бюджет до 170 млн. лева и е насочена към земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн.

Помощта се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от загубите на земеделските стопани.

Подкрепата е необходима, за да се смекчат негативните ефекти на руската агресия срещу Украйна, наложените санкции и предприетите ответни мерки, и по този начин да се осигури непрекъснатостта на икономическата дейност.

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро на едно предприятие с дейност в първичното селскостопанско производство и се прилага за целия период на действие на Временната рамка (от месец март 2022 година до края месец юни 2024 година).

При проследяването на този таван е важно да се вземе предвид размерът на всички помощи по Временната рамка, които земеделският стопанин е получил в този период.


Още по темата:

Стартира прием по мярката заради войната в Украйна

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА