1100 кандидати по агроекология трябва да представят документи за преминато обучение

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути
Около 1100 кандидати, поели ангажимент по Мярка 214 „Агроекологични плащания” през 2013 г., трябва да представят документи за преминато обучение в Държавен фонд „Земеделие“ – РА. Обучението трябва да е приключило до 31-и декември 2014 година. Срокът се отнася и за производители, прекратили ангажиментите си по мярката в предходни години и одобрени отново през 2013 г., с изключение на тези, които вече са доказали опит.
От ДФЗ припомнят на земеделците, преминали обучение и имащи наличен документ, че трябва да го представят в областните дирекции на фонда, в които са кандидатствали. Документите се подават със заявленията за плащане най-късно до третата година от ангажимента, която за тях се явява 2015-та.
 Земеделските производители могат да предоставят диплома за издържан изпит по агроекология или удостоверение за преминат курс, обучение или информационни занятия, издадени от обучаваща институция. Наличието на опит се доказва и с уведомително писмо за извършени плащания по Мярка 1.3 „Развитие на селскостопански дейности, целящи опазването на околната среда” по програма САПАРД.
Фермерите, които прилагат подмярка „Биологично земеделие”, могат да докажат опит и със сертификат или писмено доказателство за съответствие с правилата за биологично производство на произведените от тях растителни или пчелни продукти. От ДФЗ обръщат внимание, че сертификатът трябва да бъде издаден от контролиращо лице, одобрено от министъра на земеделието и храните.
Фонд „Земеделие” може да прекрати ангажиментите на кандидатите, които не са доказали наличието на опит или допълнително обучение за извършваните от тях агроекологични дейности. В тези случаи може да се наложи фермерите да възстановят 100% от получените до момента субсидии, предупреждават от фонда.
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА